Strandvakantie op Kos

Het op twee na grootste eiland van Griekenland maakt indruk met zijn spectaculaire natuur, eerbiedwaardige archeologische vindplaatsen, zijn traditionele keuken en de hartelijkheid van zijn inwoners. We raden vooral een uitstapje naar Kos-stad met zijn pittoreske haven aan. Van daaruit kun je een boottocht maken naar de naburige eilanden.

De beste hotels voor je vakantie op Kos

BEKIJK ALLE AANBIEDINGEN

Kos - het eiland van Hippocrates

De eindeloze kustlijn met turquoise gekleurd water, vegetatie, rijke waterbronnen, oude en middeleeuwse monumenten en indrukwekkende Italiaanse gebouwen vormen samen het eiland Kos. Het op twee na grootste eiland van de Dodekanesos ligt op slechts 6 kilometer van de Turkse kust. De naam "Kos" is waarschijnlijk afgeleid van de dochter van de mythische koning Meropas, Koos genaamd.

Kos is de geboorteplaats van Hippocrates "de vader van de geneeskunde" (460-377 v.Chr.) en was al bewoond tijdens het Neolithicum (5e - 4e millennium v.Chr.). De Johannieter Ridders veroverden het eiland in de 14e eeuw en versterkten de oudere kastelen en bouwden nieuwe vestingwerken. Tijdens de Ottomaanse bezetting werd het eiland aangevallen door verschillende indringers (ridders, Venetianen, enz.) en tijdens de Italiaanse bezetting (1912-1945) werden enkele belangrijke monumentale openbare gebouwen gebouwd.

Het eiland werd in 1948 officieel met Griekenland verenigd. Het heeft een oppervlakte van 290 vierkante kilometer, de kustlijn is 112 kilometer lang en er wonen 31.000 mensen. Het is bereikbaar met de veerboot vanuit de haven van Piraeus of met het vliegtuig vanaf de internationale luchthaven van Athene, "Eleftherios Venizelos".

Een wandeling door de stad

Bezoek:

- Het middeleeuwse kasteel (Kasteel Nerantzia). Het ligt aan de ingang van de haven op een plek die waarschijnlijk tijdens de Byzantijnse periode (7. eeuw) werd versterkt. Je kunt het binnenste gedeelte zien met vier ronde torens en het buitenste gedeelte met zijn massieve bastions. De twee omringende muren zijn met elkaar verbonden door een brug over de gracht die de muren scheidt.

- Eleftheria [Vrijheid] plein, dat vandaag de dag wordt beschouwd als het centrum van de stad. Het wordt omringd door drie massieve gebouwen die dateren uit de Italiaanse periode: de Gemeentelijke Markt, de Club (die het Fascistisch Paleis werd genoemd) en het Archeologisch Museum (met een prehistorische collectie, beelden en mozaïekvloeren uit de Romeinse gebouwen van de oude stad), een imitatie van Romeinse thermen. Aan het einde van het plein staat de Defterdar Moskee.

- De oude stad, die vanaf 366 voor Christus als hoofdstad van het eiland werd beschouwd. Je kunt de markt zien, de Hellenistische Dorische tempel, het Altaar van Dionysos, het havenheiligdom en de Stoa [arcade], het Heiligdom van Hercules en de ruïnes van de noordelijke muren, de Romeinse baden, de luxe Romeinse villa's met mozaïekvloeren, de Romeinse bewoners en het Romeinse Conservatorium met een capaciteit van 750 zitplaatsen.

- Het Platanos-plein of Lotzia-plein, een van de meest toeristische plekken van de stad.

- De Lotzia Moskee, gebouwd in 1786 en met oude en middeleeuwse monumenten op de muren.

- De plataan van Hippocrates, recht tegenover de moskee van Lotzia. In de schaduw van deze boom gaf de grote arts les aan zijn leerlingen en onderzocht hij zijn patiënten. Daarom is de boom meer dan 2500 jaar oud! De omtrek van de stam is meer dan 10 meter en de enorme takken overschaduwen het hele plein.

- Foinikes Straat en de middeleeuwse brug.

- Het Asklepieion (Aesculapium ziekenzaal) ligt ongeveer 3,5 kilometer ten zuidwesten van de stad Kos en was ooit het beroemdste Aesculapium van heel Griekenland. Het werd gebouwd in de 4e eeuw na de dood van Hippocrates. Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Stoa [arcade], het complex van Romeinse kuuroorden, het altaar gewijd aan de Zon, Imera, Hecate en Machaona (zoon van Asclepius), de Ionische tempel van Asclepius, de grote Dorische peripterale tempel van Asclepius (170-160 v.Chr.).

Ontdek de zandstranden van Kos

Het eiland heeft verschillende zandkusten. De stranden aan de noordkant van het eiland hebben meer last van de wind. De meeste kusten zijn ontwikkeld voor toerisme en zijn gemakkelijk te bereiken. Enkele van de populairste stranden zijn: Het Nomikou-Barbagianni zandstrand, dat zich uitstrekt van de stad Kos tot het omliggende gebied. Het is een georganiseerd strand met parasols en ligstoelen, watersporten, restaurants en bars. Het zandstrand van Zourouni is een georganiseerd strand met parasols en ligstoelen, watersporten, bars en luide muziek. Het nautische strand met fijn zand is bekroond met de blauwe vlag van de Europese Unie. Het strand van Milos met fijn zand is ook bekroond met de blauwe vlag van de Europese Unie. Er is een bar aan zee met luide muziek en er worden regelmatig concerten gegeven.

- Lambi-strand heeft kleine rotsen gevolgd door fijn zand. Het is een strand waar meestal golven zijn.

- Het strand van Karnagio ligt in een rustig gebied met fijn zand en ondiep water.

- Het strand van Psalidi heeft rotsen, waardoor het ideaal is voor speervissen. Er zijn hier restaurants en taverna's.

- Het strand van Aghios Fokas ligt in een rustig gebied met zwart zand en steile dieptes.

- Het strand van Esperides met zijn dichte zand en kiezels ligt in een rustige omgeving.

- Het strand van de Thermen met abrupte dieptes, omgeven door steile kliffen. Hier vind je warme thermale baden.

- Aan de noordkant van het eiland ligt het Tigkaki strand met wit zand en ondiep water, bekroond met een blauwe vlag door de EU. Het is een georganiseerd strand met parasols en ligstoelen, watersporten, restaurants, taverna's en bars. Het is ideaal om te windsurfen.

- Het strand van Marmari met zijn fijne zand en ondiepe water is ook bekroond met de blauwe vlag van de EU. Je vindt er veel taverna's aan de kust.

- Het "Tam-tam" strand, net voor Mastichari, met fijn zand. Het is een georganiseerd strand met parasols, ligstoelen en watersporten, ideaal voor windsurfen.

- Het Limnionas strand met fijn wit zand en normaal golvend water.

Aan de zuidkant van het eiland kun je zwemmen bij:

- Kardamena strand met fijn zand en ondiep water. Het is een georganiseerd strand met parasols en ligstoelen, watersporten, restaurants en bars.

- In Kefalos vind je Sunny Beach, Marcos Beach en Paradise Beach met fijn zand. Het zijn allemaal georganiseerde stranden met parasols en ligstoelen, watersporten, restaurants en bars.

- In hetzelfde gebied ligt Camel Beach in een golf van rotsen en wit zand. Er zijn bars aan de kust.

- Het strand van Aghios Stefanos heeft erg koud water.

- Het strand van Kamari is bedekt met zand en rotsen. Je vindt er watersportfaciliteiten en taverna's.

 -Het strand van Aghios Theologos met wit zand is ideaal voor speervissen.

Top

Uw voordelen

  • 99,6% klanttevredenheid

  • Meer dan 190.000 gasten in het seizoen 2023

  • 100% garantie op jouw boekingsbedrag

  • Competente reisleiding op de bestemming

  • Echte beoordelingen van HolidayCheck

  • Vluchten met kwaliteitsluchtvaartmaatschappijen

Uw veiligheid

DRV Logo