Vakantie op Kreta
Kreta is niet alleen het grootste eiland van Griekenland, maar waarschijnlijk ook het meest gevarieerde. Eindeloze stranden, prachtige baaien en bergen in het binnenland kenmerken het landschap van Kreta. Daarom is Kreta niet alleen razend populair bij watersporters, ook wandelaars komen hier aan hun trekken. Vooral de meer dan 3000 druipsteengrotten trekken jaarlijks duizenden vakantiegangers naar Kreta.
De beste hotels voor je vakantie op Kreta
Kreta heeft het allemaal!
Chania
De regio Chania aan de westkant van het eiland wordt gedomineerd door de indrukwekkende Witte Bergen (in het Grieks: Lefka Ori) en het beroemde Nationale Park, dat het grootste deel van de regio in beslag neemt. De prefectuur van Chania biedt allerlei toeristische diensten en activiteiten om aan alle interesses te voldoen.
De stad Chania heeft al haar kenmerken onveranderd behouden sinds de tijd van de Venetiaanse overheersing. Terwijl je door de doolhofachtige steegjes van de oude stad met zijn prachtige Venetiaanse herenhuizen, fonteinen en sierlijke kerken slentert, ontdek je goed bewaarde historische monumenten. Maak kennis met de stad Chania door door de straten te slenteren, de musea te bezoeken en de verschillende bouwstijlen te bewonderen die de historische route van de stad weerspiegelen.
Chania is een paradijs voor fijnproevers en wijnliefhebbers. Hier kun je genieten van de beroemde Kretenzische keuken met een glas uitstekende Kretenzische wijn. Mis de kans niet om vele wijnmakerijen te bezoeken waar je de diversiteit van Kreta, de bijzondere lokale gastronomie en - niet te vergeten - de uitstekende Kretenzische gastvrijheid zult ontdekken!
Rethymno
De regio Rethymno (Rethymno): De kleinste prefectuur van Kreta tussen de Witte Bergen en Mt Psiloritis (ook bekend als "Idi") is synoniem met prachtige berglandschappen, prachtige stranden, Kretenzische liermelodieën, legendarische grotten, historische kloosters en monumenten, traditionele bergdorpjes en luxe hotelresorts. Voel de essentie van het ongelooflijke Kreta in deze bergachtige, afgelegen en zelfvoorzienende regio van het eiland Kreta.
Heraklion
De grootste en dichtstbevolkte regio op het eiland Kreta is Heraklion (spreek uit Iraklion). Heraklion is schilderachtig gelegen tussen twee imposante bergketens - Idi (Psiloritis) in het westen en Dikti (Lasithiotika) in het oosten - en biedt uitzonderlijke archeologische schatten, belangrijke kustnederzettingen, een aantal pittoreske dorpjes, brede valleien met olijf- en wijngaarden en de best georganiseerde toeristische infrastructuur op Kreta. Een unieke combinatie van stedelijk landschap en rijke natuur maakt de regio Heraklion het hele jaar door tot een aantrekkelijke bestemming.
Lasithi
De regio Lasithi (Lassíthi). Welkom in de meest oostelijke en minst bergachtige regio van Kreta, waar de bevolking in vier semi-stedelijke centra woont: Agios Nikolaos, Ierapetra, Sitia en Neapoli. Het mythische palmbos van Vaï, de Golf van Mirabello, de windmolens op de hoogvlakte van Lassithi (de grootste van Kreta), stranden omspoeld door kristalhelder water, prachtige steden en luxe hotelresorts vormen samen een fascinerende wereld.
Door de geografische ligging tussen Afrika, Europa en Klein-Azië en het milde klimaat werd Kreta al in het neolithicum een cultureel centrum. De eerste prehistorische nederzettingen verschenen rond 6000 voor Christus op Kreta, terwijl kolonisten die wisten hoe ze brons moesten maken in 2600 voor Christus op Kreta aankwamen. Toen begon de beroemde Minoïsche beschaving, die rond 1950 voor Christus een hoogtepunt bereikte met de bouw van de imposante paleizen in Knossos, Faistos en Malia.
Geschiedenis
Volgens de mythologie verborg de godin Rhea de pasgeboren Zeus in een grot op Kreta. In deze grot werd Zeus grootgebracht door de nimfen, terwijl de duivelse corybantes luid op hun schilden sloegen zodat Kronos de kleine Zeus niet kon horen huilen en hem kon opeten. Op Kreta nam Zeus, vermomd als stier, Europa mee zodat ze samen van hun liefde konden genieten. Hun verbintenis bracht een zoon voort, Minos, die over Kreta heerste en het veranderde in een machtig eilandenrijk van de zeeën. In de Minoïsche tijd betaalde zelfs Attica een schatting aan Kreta totdat Theseus, de Atheense prins, de Minotaurus doodde. De waarheid achter de mythe is het bestaan van een machtig en rijk koninkrijk en een beschaving die wordt beschouwd als de oudste op het Europese continent.
In 1450 voor Christus en opnieuw in 1400 voor Christus werd de Minoïsche beschaving achtereenvolgens verwoest, mogelijk door de uitbarsting van de vulkaan Thera, wat uiteindelijk leidde tot de ondergang. Na de verwoesting kwamen de Doriërs zich op het eiland vestigen. Zij werden later gevolgd door de Romeinen. Na de Romeinse overheersing werd Kreta een provincie van Byzantium tot de komst van de Arabieren, die het eiland een eeuw lang bezetten (824-961 voor Christus). Tijdens de Arabische overheersing werd Kreta een schuilplaats voor piraten, die hun basis hadden in Chandakas, het huidige Heraklion.
Daarna viel Kreta weer onder Byzantijns bewind tot de komst van de Venetianen, die het eiland ongeveer vijf eeuwen lang bezetten en hun stempel drukten op de cultuur van het eiland. Na de val van Chandakas in 1669 begon de Turkse bezetting, die werd gekenmerkt door wilde en bloedige opstanden. Aan het einde van de 19e eeuw kwam er een einde aan de Turkse overheersing. De Kretenzische staat werd opgericht, met de Koning van Griekenland als Hoge Commissaris van het eiland. In 1913 werd Kreta uiteindelijk officieel verenigd met Griekenland.