Vakantie op Rhodos

Met meer dan 300 zonuren is het meest oostelijke eiland van Griekenland een van de zonnigste regio's van Europa. Naast het milde klimaat staat Rhodos ook bekend om de prachtige Vlindervallei in het binnenland, waar zeldzame vlindersoorten te bewonderen zijn. Vooral een bezoek aan de oude stad Lindos is een aanrader.

De beste hotels voor je vakantie op Rhodos

BEKIJK ALLE AANBIEDINGEN

Rhodos, het eiland van de ridders

Welkom op Rhodos, de hoofdstad van de Dodekanesos, een eiland dat niet alleen ideaal is voor wie wil ontspannen, maar ook voor wie op zoek is naar een vakantie vol actie! Rhodos is echt een gezegende plek met zijn felgroene heuvels, weelderig groene valleien en ononderbroken reeks gouden stranden. Bovendien heeft het uitstekende faciliteiten voor toerisme. De speciale mix van kosmopolitisch en traditioneel en de talrijke culturele en archeologische sites maken van het eiland de perfecte vakantiebestemming.

Door zijn strategische ligging is Rhodos al sinds de oudheid belangrijk. De oude stad Rhodos, waarvan de bouw begon in 407 voor Christus, werd ontworpen volgens het stadsplanningssysteem van de grootste stadsplanner uit de oudheid, Hippodamus van Miletus. Rhodos ontwikkelde zich al snel tot een van de belangrijkste zeevaart- en handelscentra in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Toen het een provincie werd van de Romeinen en later van het Byzantijnse Rijk, verloor het aanvankelijk zijn vroegere pracht en praal.

Maar in 1309 veroverden de Ridders van Sint Jan van Jeruzalem Rhodos. Ze bouwden sterke vestingwerken om het eiland te beschermen en veranderden het in een belangrijk administratief centrum en een bloeiende, multinationale middeleeuwse stad. In 1523 werd Rhodos veroverd door de Ottomaanse Turken en werden de Grieken gedwongen om zich buiten de stadsmuren te vestigen. Tijdens de Ottomaanse bezetting werden nieuwe gebouwen opgetrokken in de oude stad, voornamelijk moskeeën en baden.

In 1912 werden Rhodos en de rest van de Dodekanesos bezet door de Italianen. De nieuwe heersers verfraaiden de stad met prachtige gebouwen, brede straten en pleinen. Het Paleis van de Grootmeester werd herbouwd en de Ridderstraat werd gereconstrueerd om de middeleeuwse zuiverheid terug te krijgen. Pas in 1948 werd Rhodos officieel een deel van Griekenland. In 1988 werd de middeleeuwse stad Rhodos geklasseerd als UNESCO werelderfgoed.

De oude stad van Rhodos

Als je door de Poort van de Vrijheid een van de grootste middeleeuwse steden van Europa binnenkomt, wordt het al snel duidelijk dat de Oude Stad van Rhodos een mozaïek van verschillende culturen en beschavingen is. Zelden krijgt een bezoeker de kans om door middeleeuwse muren te wandelen en vierentwintig eeuwen geschiedenis te ontdekken. De fascinerende middeleeuwse vestingachtige gebouwen, de bastions, muren, poorten, smalle steegjes, minaretten, oude huizen, fonteinen, rustige en levendige pleinen geven je het gevoel terug te keren naar de Middeleeuwen.

Het Paleis van de Grootmeester is zeker het hoogtepunt van de oude stad. Het paleis, oorspronkelijk een Byzantijns fort gebouwd aan het einde van de 7e eeuw na Christus, werd aan het begin van de 14e eeuw door de Ridders van de Orde van Sint Jan omgebouwd tot residentie van de Grootmeester van de Orde en het administratieve centrum van hun staat, het is nu een museum.

De geplaveide Ridderstraat, een van de best bewaarde middeleeuwse straten in Europa, staat vol met middeleeuwse herbergen waar de soldaten van de Orde van Sint Jan woonden. Aan het einde van de straat, op het Museumplein, staat het Hospitaal van de Ridders, waarin het Archeologisch Museum is gevestigd. Aan de andere kant van het plein staat de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning, de orthodoxe kathedraal van Rhodos in de Byzantijnse tijd, die een katholieke kathedraal werd toen de Ridders de stad bezetten. Nu is er het Byzantijns Museum in ondergebracht.

De straat Polidorou leidt naar een plein met terrasjes en restaurants. Als je doorloopt, kom je in de Sokratousstraat, die altijd vol leven is dankzij de verzameling cafés en winkels, en die vanaf de moskee van Suleiman de Prachtige naar de haven leidt. Als je besluit een omweg te maken naar het Arionos-plein, vergeet dan niet door de "Turkse wijk" te wandelen waar je de Mustafa Pasja-moskee en de "Yeni Hammam" (Turkse baden) uit de 16e eeuw vindt.

Buiten de muren

Buiten de muren van de oude stad ligt de "nieuwe" stad met zijn prachtige Venetiaanse, neoklassieke en moderne gebouwen. Tot de meest opvallende gebouwen die de herinneringen aan de Italiaanse periode van het eiland levend houden behoren het postkantoor, gebouwd door de Italiaanse architect Florestano di Fausto, de prefectuur van de Dodekanesos en voorheen het Italiaanse gouverneurspaleis, dat lijkt op het Dogenpaleis in Venetië, de Evangelismoskerk (Kerk van de Aankondiging), het stadhuis en het Nationaal Theater.

Een wandeling door Mandráki, de kleine jachthaven met de Rhodische hertenbeelden bij de ingang en de omliggende windmolens, is een ervaring die je niet mag missen. Het multiculturele karakter van Rhodos is ook duidelijk in dit deel van de stad, want de Murat Reis Moskee met zijn elegante minaret staat naast de prefectuur. Geniet van de zon en de zee op het kosmopolitische Elli strand aan de noordelijke punt van Rhodos, dat is omzoomd met moderne hotels. Hier vind je ook het prachtig gerenoveerde, historische Grande Albergo delle Rose, dat nu dienst doet als casino. Een bezoek aan het aquarium, een van de belangrijkste centra voor zeeonderzoek in Griekenland, is een must! In het ondergrondse aquarium, dat doet denken aan een onderwatergrot, kunnen bezoekers veel van de soorten zien die in de Egeïsche Zee leven.

Aan de andere kant van de stad kun je het Rodíni Park bezoeken, een waar paradijs met veel pauwen, beekjes en paden te midden van oleanderstruiken, cipressen, esdoorns en dennen. Rodini zou de plaats zijn waar de beroemde School voor Retorica stond, waar vooraanstaande Grieken en Romeinen zoals Julius Caesar, Cato de Jongere, Cicero, Pompeius, Brutus, Cassius en Marcus Antonius studeerden. St. Stefanos Heuvel (bekend als Monte Smith) markeert de plaats van de Akropolis, een van de belangrijkste centra van aanbidding, onderwijs en recreatie in het oude Rhodos. Op de top van de heuvel liggen de overblijfselen van de Tempel van Apollo, een Hellenistisch stadion en een gymnasium.

Rond het eiland

Op weg naar de oostkust is Kallithéa, een kosmopolitisch vakantieoord vol hotels aan het Faliráki-strand, de eerste verleidelijke stop. In Kallithéa zijn de Romeinse baden - een uniek voorbeeld van oriëntaalse art deco uit 1929 - en het lange zandstrand van Faliráki de belangrijkste attracties. De pittoreske kleine baai in Ladikó (waar de film "The Cannons of Navarone" werd opgenomen) en de pittoreske baai "Anthony Quinn" zijn slechts enkele van de prachtige stranden waar je kunt zonnebaden!

Als je meer wilt leren over de lokale tradities van Rhodos, bezoek dan Koskinoú, een traditioneel dorp waar de gevels van de huizen in felle kleuren zijn geschilderd, de prachtige binnenplaatsen zijn geplaveid met kiezels en de huizen van binnen zijn versierd met keramische tegels en handgeweven textiel.

Ialissós (of Triánda) was een van de drie machtige steden van het oude Rhodos, dat grote faam verwierf dankzij de Olympische kampioen Diagoras. Vandaag de dag is Ialissós een populair kosmopolitisch vakantieoord. Het strand is een populaire bestemming voor windsurfen, kitesurfen en zeilen. Op de heuvel van Filérimos ("Minnaar van de Eenzaamheid") liggen het klooster van de Maagd Maria en de ruïnes van een oude acropolis te midden van het weelderige groen van pijnbomen en cipressen. In de Byzantijnse tijd stond er een fort op de heuvel, dat in de 13e eeuw een klooster werd, gewijd aan de heilige Maria. Het werd later prachtig gerestaureerd door de Italianen en de Britten. Direct voor de kerk liggen de ruïnes van de tempels van Zeus en Athena uit de 3e eeuw. Bezoekers kunnen de "Via Crucis" oplopen, die naar een enorm kruisbeeld leidt. Het uitzicht vanaf daar over de baai van Ialissós is adembenemend. Het kruisbeeld, dat 's nachts verlicht is, is ook duidelijk zichtbaar vanaf het nabijgelegen eiland Sými.

In de groene omgeving van Afándou kun je zonnebaden op prachtige zandstranden of golfen op een moderne 18-holes golfbaan (vlakbij het strand van Afándou), die het hele jaar geopend is en golfliefhebbers van over de hele wereld aantrekt! De weg van de mooie badplaats Kolimbia voert door een bos en langs de oevers van de rivier Loutanis naar Archipoli, een pittoresk plattelandsdorpje. De route is ideaal om te wandelen of te fietsen. Het gebied van Petaloúdes (vlinders) omvat de dorpen Kremastí, Paradísi en Theológos. Kremastí, een van de grootste en levendigste nederzettingen op het eiland, staat bekend om het grote Mariafeest op 15 augustus, terwijl het strand van Kremastí perfect is voor kitesurfen en windsurfen. De meest fascinerende en populaire attractie van de regio is echter de Vallei van de Vlinders, een habitat van unieke waarde voor de voortplanting van de Panaxia quadripunctaria vlinder. Bewonder een sfeer van ongeëvenaarde schoonheid met weelderige vegetatie en beekjes terwijl je over slim aangelegde paden wandelt. Ook een bezoek waard in de vallei is het Natuurhistorisch Museum.

Archángelos werd in de middeleeuwen herbouwd, weg van de oorspronkelijke locatie aan zee (om het te beschermen tegen piratenaanvallen), en de ridders van Sint Jan beschermden het later door er een kasteel te bouwen. De traditie van oude ambachten - zoals aardewerk en handgemaakte tapijten - is duidelijker in Archángelos dan waar dan ook. De lokale bevolking leeft een eenvoudigere levensstijl, bijna onaangetast door de snelle toename van het toerisme in andere delen van het eiland, met behoud van hun eeuwenoude tradities, gewoonten, lokale dialect en zelfs de kenmerkende decoratie van hun huizen. Het gebied is beroemd om zijn gouden stranden, zoals het strand Tsambíka aan de voet van een steile klif, waar het beroemde klooster van de Maagd Maria ligt. Stegna is een pittoresk vakantieoord in de buurt van Archángelos, terwijl bezoekers de ruïnes van een middeleeuws kasteel in Haraki (met zijn idyllische kleine baai) kunnen bezoeken: Faraklos. Aan de noordelijke rand van de regio ligt "Eptá Piyés" (Zeven Bronnen), een groene vallei met helder, stromend water en enorme platanen en pijnbomen.

Kámiros was een van de drie machtigste steden van het oude Rhodos en bloeide in de 6e en 5e eeuw voor Christus. De ruïnes van de stad en de aangrenzende necropolis werden in 1859 ontdekt. Prachtige openbare gebouwen, een markt, tempels, huizen en een acropolis op de heuvel getuigen van de pracht en rijkdom van het oude Kámiros. Het is ook de moeite waard om de omliggende dorpen te verkennen, zoals Soroni aan de noordkust en Fanes in het zuiden, een prachtige plek om te kitesurfen en windsurfen. De weg van Kalavarda brengt je naar Salakos, een traditioneel dorp met weelderige vegetatie en stromende bronnen. Van daaruit kun je de berg Profitis Ilias beklimmen met zijn klassieke Italiaanse hotels in het bos en een kapel op de top. Op de berghellingen liggen verschillende kleinere dorpen met bronnen en eeuwenoude platanen: Eleousa, Platania, Apolonas en Dimilia, beroemd om de Byzantijnse kapel van Áyios Nikólaos (ook wel Fountoukli genoemd).

De hoogste berg op Rhodos, de imposante Mt Atáviros, is een eeuwig symbool van het eiland met zijn rotsachtige top en groene hellingen. Het adembenemende uitzicht zal degenen belonen die de moeite doen om de top te bereiken! De grootste nederzetting in de regio is Embonas. Het dorp is gebouwd op een heuvel bedekt met wijngaarden en staat bekend om zijn uitstekende wijnen. Als je aan de drukte wilt ontsnappen, verken dan de rotsachtige kustlijn en ga zonnebaden in kleine, goed verborgen baaien zoals Fournoi, Glyfada of de stranden van Kritinia. Het is een lonende ervaring om de zonsondergang te bekijken vanaf de middeleeuwse kastelen van Atáviros, Kritinia en het 14e-eeuwse Monólithos, beide gebouwd op de top van een imposante rots.

De oude stadstaat Líndos was een van de drie grote steden van het oude Rhodos dankzij zijn grote zeemacht. De overblijfselen van de Akropolis van Líndos, een natuurlijke wachttoren met uitzicht over de open zee, gebouwd op een steile klif 116 meter boven de zeespiegel, getuigen van de langdurige macht en rijkdom. Aan de voet van de acropolis ligt het traditionele dorp Líndos met zijn kubusvormige witgekalkte huizen, herenhuizen, Byzantijnse kerken en smalle geplaveide straatjes. Als je een pad door het dorp volgt of een ezel huurt vanaf het centrale plein, kun je naar de oude acropolis klimmen, die wordt omringd door goed bewaard gebleven muren. Hier zie je de overblijfselen van gebouwen uit de oudheid, het Byzantijnse tijdperk en het tijdperk van de ridders, zoals de tempel van Athena Lindia uit de 4e eeuw voor Christus, de Propylea, de grote hellenistische arcade, de Byzantijnse kapel van Ayios Ioannis en het kasteel van de ridders van Sint Jan. Je kunt er ook genieten van een adembenemend uitzicht over de stad en de zee - een ervaring die je niet mag missen tijdens je bezoek aan het eiland. In Saint Paul's Bay kun je ontspannen in de azuurblauwe zee of je favoriete watersport uitproberen!

In het zuiden van Rhodos toont de natuur zich in al haar pracht: zonnige baaien strekken zich uit van Kiotari en Genadi tot Lahania, Plimiri en Prassonisi, het zuidelijkste puntje van het eiland en een populaire plek voor windsurfen en kitesurfen. De dorpen in de regio zijn gebouwd in de Middeleeuwen of nog eerder en hebben hun traditionele kleur behouden, net zoals de inwoners hun lokale dialect, hun traditionele gebruiken en zelfs de traditionele decoratie van hun huizen. Volg eeuwenoude paden en ontdek de schoonheid van gouden velden en schaduwrijke bossen, glooiende heuvels en valleien - magische landschappen die je lichaam en geest zullen verjongen.

Vergeet niet dat je tijdens je verblijf op het eiland van de gelegenheid gebruik kunt maken om een dagtocht te maken naar de volgende nabijgelegen eilanden:

- Kastellórizo (of Megisti) is het meest oostelijke eiland van Griekenland met een lange en tumultueuze geschiedenis. Vandaag de dag wonen er nog maar 300 mensen op het eiland, maar de stad en de prachtige neoklassieke huizen laten de vroegere welvaart van het eiland zien.

- Hálki, een voormalig sponsduikcentrum, is beroemd om zijn theologische school, die helaas niet meer in bedrijf is. Emborio is het enige bewoonde gehucht op het eiland, met zijn prachtige huizen en een pittoreske promenade met verse vis. Horio en het ridderkasteel zijn beide een bezoek waard.

- Het mooie Sými ligt op een uur varen van Mandráki, de haven van Rhodos. Sými, een eiland van sponsduikers en zeelieden, had voor de Tweede Wereldoorlog 30.000 inwoners en was ondanks zijn geringe omvang het rijkste eiland van de Dodekanesos. Vandaag de dag trekt Sými veel bezoekers dankzij de prachtig bewaard gebleven neoklassieke gebouwen en het beroemde Aartsengel Michaëlklooster in Panormitis.

- In het noordwesten van Rhodos ligt Tílos met zijn imposante bergen, rotsachtige en steile kustlijn, stranden met kristalhelder water, grotten en middeleeuwse kastelen. De haven van het eiland ligt in Livadia. Van daaruit kun je het dorp Micró Horió ("klein dorp") bezoeken, dat sinds 1950 verlaten is. In Meyálo Horió ("groot dorp") kun je het Paleontologisch Museum bezoeken, waar je versteende skeletten van dwergolifanten kunt zien.

Extra tip voor wandelliefhebbers

Prachtige routes te voet zijn de ideale manier om de unieke natuurlijke schoonheid van het eiland te ontdekken: probeer de twee uur durende route van Filérimos naar de kust door een magisch dennenbos en verken de Vallei der Vlinders (3 uur), ga van het dorp Salakos naar de top van Profitis Elias op een adembenemende route die 4 uur duurt. Wandel van het kasteel van Kritinia naar het dorp Kritinia door een weelderige groene vallei (4 uur) of maak, als je een ervaren wandelaar bent, van de gelegenheid gebruik om de top van Ataviros te bedwingen, een prachtige wandeling van zes uur!

Reizen naar Rhodos

- Met het vliegtuig vanaf de luchthavens van Athene en Thessaloniki. Er zijn ook verbindingen van en naar andere Griekse eilanden zoals Kos, Leros, Mytilini, Karpathos, Kasos, Kastellorizo, Mykonos, Santorini en Kreta. De vluchten worden uitgevoerd door Olympic Airways en Aegean Airlines. Vanaf dit jaar biedt Ryanair ook rechtstreekse vluchten naar Rhodos vanuit Frankfurt Hahn, Brussel Charleroi, Bremen, Düsseldorf, Bologna, Cagliari, Milaan, Pisa, Rome, Liverpool, Londen, Stockholm en Kaunas.

-Per schip heeft de haven van Rhodos dagelijkse verbindingen met de haven van Piraeus. De reis duurt ongeveer 12 uur met tussenstops op de eilanden Patmos, Leros, Kalymnos en Kos. Rhodos is ook rechtstreeks verbonden met alle andere eilanden van de Dodekanesos en Kreta.

Top

Uw voordelen

  • 99,6% klanttevredenheid

  • Meer dan 190.000 gasten in het seizoen 2023

  • 100% garantie op jouw boekingsbedrag

  • Competente reisleiding op de bestemming

  • Echte beoordelingen van HolidayCheck

  • Vluchten met kwaliteitsluchtvaartmaatschappijen

Uw veiligheid

DRV Logo