Vakantie op Zakynthos

Het Griekse eiland in de Ionische Zee is een bekende bestemming voor zomervakantiegangers. De havenstad Zakynthos, die zich uitstrekt rond het Solomosplein aan het water, is de hoofdstad en het belangrijkste commerciële centrum van het eiland. De populaire stranden van het eiland, waaronder Agios Nikolaos, Alykanas en Tsilivi, bieden zwem- en watersportmogelijkheden. Het zandstrand Navagio kan per boot worden bereikt. Hier ligt een beroemd scheepswrak dat in 1980 strandde in de door kliffen omgeven baai.

De beste hotels voor je vakantie op Zakynthos

BEKIJK ALLE AANBIEDINGEN

Zakynthos, de bloem van het oosten

Zakynthos is een groen eiland met vruchtbare valleien en een gematigd klimaat (oppervlakte: 406 km², kustlijn: 123 km). De diversiteit van het landschap heeft geleid tot verschillende soorten stranden: Er zijn zandstranden in afgelegen baaien waar het kalme water diepblauw is in het zuidoostelijke deel van het eiland. Als je echter van ruige kliffen en een interessante onderwaterwereld houdt, probeer dan het westelijke deel van het eiland.

De Venetianen, die Zakynthos van 1484 tot 1797 bestuurden, noemden het eiland "Fioro di Levante" (Bloem van het Oosten), omdat er meer dan 7.000 soorten bloemen op Zakynthos voorkomen. Het derde grootste eiland in de Ionische Zee na Corfu en Kefalonia staat internationaal bekend als "Zante". Zakynthos zou de eerste bewoner van het eiland zijn geweest en de oude acropolis wordt aan hem toegeschreven. Hij was de zoon van Dardanos, die regeerde over het oude koninkrijk Frigia. Later werd op deze plek een Venetiaans fort gebouwd.

De Venetiaanse architectonische invloed heeft zijn sporen nagelaten op Zakynthos, ondanks de schade veroorzaakt door seismische activiteit in de regio. Na de verwoestende aardbeving van 1953 en de daaropvolgende brand zijn verschillende historische gebouwen en kerken afgebrand. Als gevolg daarvan gingen de belangrijke schatten die deze gebouwen herbergden verloren. De stad werd herbouwd volgens een plan dat strikte anti-seismische specificaties toepaste en de voormalige architectonische structuur van de stad grotendeels respecteerde.

Zakynthos legt grote nadruk op de bescherming van twee bedreigde diersoorten, de Caretta Aretta zeeschildpad en de Monachus monachus zeehond.

De stad Zakynthos is de hoofdstad van het eiland en ook de haven.

Maak een rondleiding door de stad en bezoek

- Het Solomosplein, omringd door gebouwen met de karakteristieke traditionele architectuur van het eiland, boogramen en arcades. Het standbeeld van de Griekse dichter D. Solomos domineert het centrum. Hier vind je ook de openbare bibliotheek en het Post-Byzantijnse Museum van Zakynthos, dat schatten tentoonstelt zoals met goud bezette beelden, iconen en houtsnijwerk.

- Het Post-Byzantijnse Museum van Zakynthos aan het Solomosplein stelt schatten tentoon zoals met goud versierde beelden, iconen en houtsnijwerk.

- De kuststraat Strata Marina (K. Lomvardou Street), een van de drukste delen van de stad, met cafés, bars en restaurants, vanaf het Solomos-plein tot aan de kerk van de beschermheilige Aghios Dionysios.

- Aghios Markos Plein. Dit is waar de revolutionairen (popolaroi) in 1797 het Libro d'Oro verbrandden en de vrijheidsboom plantten. Dit geplaveide plein is het belangrijkste ontmoetingspunt voor de lokale bevolking en bezoekers. Hier vind je het Museum van Solomos, Kalvos en Eminente Zakynthen, waar ook het standbeeld van de Griekse nationale dichter staat, gebeeldhouwd door Georgios Broutos in 1902.

- Rouga: heet Alexandros Roma's Straat en begint bij het Aghios Markos Plein, dat bijna de hele stad doorkruist. Deze straat met zijn indrukwekkende arcades is eeuwenlang het belangrijkste commerciële centrum van de stad geweest.

- Het Venetiaanse kasteel op een heuvel boven de stad op de plaats van de oude acropolis genaamd Psofis.

- De heuvel Stranis, op 2 kilometer van de stad, biedt een prachtig uitzicht. Hier inspireerde de dichter Dionysios Solomos de "Hymne aan de Vrijheid" (later het Griekse volkslied).

Bezoek ook de opmerkelijke kerken van Zakynthos

- Aghios Nikolaos tou Molou (Solomouplein): een renaissancekerk (17e eeuw) met een klokkentoren uit de Byzantijnse periode. Aghios Dionysios woonde hier in 1853.

- Aghios Dionysios (bij de nieuwe pier van de haven): De relikwie van de beschermheilige van het eiland wordt hier bewaard in een zilveren larnax.

- Aghios Markos (1516): De klokkentoren van deze katholieke kerk aan het Aghiou Markou-plein is een kopie van de Basiliek van San Marco in Venetië.

- Aghios Georgios: De legeraanvoerders Kolokotronis, Nikitaras, Fotomaras en andere strijders van de revolutie van 1821 legden hun geloften af op het icoon dat in deze kerk wordt bewaard.

 - Panaghia Kardiotissa aan de rand van het kasteel.

Zakynthos is beroemd om zijn culturele leven

Enkele van de beroemde culturele evenementen zijn:

Carnaval: Een traditionele stadsomroeper cirkelt over het eiland om het programma van de carnavalsfestiviteiten aan te kondigen. Op de laatste zondag van het carnaval vindt de optocht van de carnavalskoning plaats. De festiviteiten eindigen met de "gemaskerde begrafenis".

Litanie en artistieke evenementen ter nagedachtenis van Aghios Dionysios op 24 augustus en 17 december.

Pasen: De Heilige Week op Zakynthos heeft zijn eigen karakter met oude gebruiken en een ongebruikelijke rite in termen van religieuze ceremonies. De viering van de Goede Week op het eiland Zakynthos wordt beschouwd als uniek en onvergetelijk, zowel voor de lokale bevolking als voor bezoekers van het eiland. Op Goede Vrijdag 's middags nemen veel gelovigen deel aan de processie van de gekruisigden door de stad. In de vroege uren van Heilige Zaterdagochtend vindt vanaf de Sint-Nicolaaskathedraal de epitaafprocessie plaats volgens oud gebruik, terwijl de bisschop bij zonsopgang de wederopstanding aankondigt. Bij de eerste klokslag laat de bisschop witte duiven los, terwijl vanaf de klokkentoren kleipotten op straat worden gegooid, zoals alle inwoners van het eiland vanuit hun ramen doen.

Top

Uw voordelen

  • 99,6% klanttevredenheid

  • Meer dan 190.000 gasten in het seizoen 2023

  • 100% garantie op jouw boekingsbedrag

  • Competente reisleiding op de bestemming

  • Echte beoordelingen van HolidayCheck

  • Vluchten met kwaliteitsluchtvaartmaatschappijen

Uw veiligheid

DRV Logo